Prelazak na Https

Novi Chrome preglednik prikazivat će web stranice bez HTTPS protokola kao nesigurne

Od 31. siječnja ove godine, Googleov preglednik Chrome počeo je prikazivati pojedine web stranice bez HTTPS protokola kao nesigurne, dok će u listopadu, kada izađe nova verzija Chrome preglednika, sve stranice bez HTTPS protokola koje imaju bilo kakvu formu (poput forme za kontakt ili pretragu stranice) također biti označene kao nesigurne.

Prelazak na Https protokol

Što je HTTPS i zašto ga trebate?

Za one koji ne znaju, HTTPS je internetski protokol koji služi zaštiti podataka koje posjetitelji neke web stranice upisuju na toj stranici. HTTPS je oduvijek bio važan za web stranice preko kojih se obavlja kupovina te upisuju podaci kreditne kartice i za web stranice koje omogućuju registraciju, pošto su se tako posjetitelji bolje štitili od potencijalnih krađa osobnih podataka.

No web stranice na kojima ne postoji mogućnost unošenja osobnih podataka, do sada nisu bile primorane koristiti HTTPS protokol. Google želi osigurati da su svi korisnici interneta maksimalno sigurni te je počeo inzistirati na HTTPS protokolu za sve web stranice.

Iako web stranice bez HTTPS-a nisu nesigurne za korištenje (pod pretpostavkom da ne upisujete svoje osobne podatke), veliki dio korisnika interneta bit će skeptično oko surfanja po web stranici koja je prikazana kao nesigurna. Kako bi se to izbjeglo, potrebno je instalirati SSL certifikat kako bi web stranica bila potpuno sigurna za korištenje.

HTTPS stranice imaju i malenu prednost pri rangiranju na Googleu

Osim toga što će web stranice biti prikazane kao nesigurne, postoji još jedan veliki nedostatak ako nemate HTTPS na web stranici. Google je sigurnost stranice uveo u algoritam Google tražilice kojim pozicionira stranice. Web stranice s HTTPS protokolom imat će malu prednost nad HTTP stranicama po pitanju rangiranja. Ako vaša konkurencija nema HTTPS, a vi imate, Google bi vas mogao bolje pozicionirati na tražilici.

Svi naši klijenti koji koriste naše hosting usluge, bit će prebačeni na HTTPS.

Pročitajte više na sljedećim linkovima:

Prijavite se na našu newsletter listu i primajte redovite obavijesti o novim objavama!